LET OP: VANAF 10 JULI ZIJN "DE DIEZE" EN AFSLAG NAAR DE "GOLFLAAN" AFGESLOTEN
Nieuwsberichten

Onze baan in het winterseizoen

11-01-2019
Over de positieve waarnemingen die ik dit seizoen heb opgedaan.

Van onze baanadviseur

Afgelopen week speelde ik mijn eerste rondje golf van het jaar. Die maandag had het fors geregend. Normaal verwacht je dan plassen water op de baan. Ik was echter aangenaam verrast dat de vertidrain, die laat in 2018 werd uitgevoerd, dit probleem wat heeft verholpen. Alleen vóór de green van hole 5, waar een natuurlijke glooiing zit, was het te nat. We hopen dat we de conditie van deze hole door middel van extra prikken en bezanden ook iets kunnen verbeteren.
Wat heeft prikken en bezanden ons verder opgeleverd? Met de aanschaf van de nieuwe strooier hebben we afgelopen seizoen 10 keer de greens kunnen bezanden. Daarnaast hebben we ook veel meer verlucht. De afgelopen week volgde er nog een groei maaibeurt van de greens. Vervolgens werd er ook nog bezand. Naast mijn positieve gevoel over het niet vormen van plassen kan ik ook niet onder stoelen of banken steken dat de greens in zeer goede staat waren. Prachtige rol op de bal. Beloofd wat voor als de vogeltjes gaan fluiten! Maar ik moet er tevens bij vertellen dat er een verhoogde schimmeldruk is, bijvoorbeeld op de green van 4 en op de green 2 van de kleine baan bijvoorbeeld. Dit wordt in de gaten gehouden. In februari is er nog een prikbeurt gepland voor de greens.
Jullie zien verder dat er druk gewerkt wordt aan de bunkers. Allereerst vormen zich daarin wortels van de bomen. In sommige gevallen zijn die behoorlijk groot en moeten ze met de bijl worden verwijderd. Vaak is het een netwerk van dergelijke breedte wortels die nog jong zijn maar die wel weggehaald moeten worden. Verder wordt bunkerzand terug geborsteld aan zowel de hoge als de lage kant. Aan de hoge kant is dit nodig doordat het zand eruit geslagen wordt. Aan de lage kant is dit nodig doordat je zand eruit loopt dat aan je schoenen zit, maar meer nog omdat er geharkt wordt met een trekkende beweging. Door te trekken vormt zich een inkeping in het zand op de plaats waar de hark erin valt. Héél storend als een van de volgende ballen daar in blijft liggen. Dus de hark met 2 handen vastpakken en duwen! Nu hoor ik vaak zeggen: “Dat is veel te zwaar voor mij”. Dit begrijp ik, maar maak het door trekkende beweging eerst los om vervolgens door een duwende zwiep alles te egaliseren. Als zand mul en los is kun je het beste de platte bovenkant van de hark gebruiken.

Boskap
Hier verheug ik me al een heel jaar op. De boskap staat gepland te beginnen op 21 januari en zal één tot twee weken duren. In verband met deze werkzaamheden zullen bepaalde lusdelen gesloten zijn. De werken zijn uitbesteed maar onze eigen greenkeepers zullen ook bosactiviteiten hebben in dezelfde periode.
 
Tenslotte
Op 15 en 16 januari zullen er werken aan de aardingen van de elektriciteitsmasten door Tennet zijn. Daardoor kan het zijn dat tijdelijk enkele holes van de kleine baan eruit liggen. Verder zal de afslag op hole 10 mogelijk worden aangepast.
De wortels links van de green van hole 6 hebben onze aandacht. We kijken  momenteel naar mogelijke oplossingen en hopen op korte termijn deze te vinden.
Probeer zoveel mogelijk met draagtas te lopen en als je een buggy gebruikt: loop zoveel mogelijk aan de buitenzijde. In ieder geval niet over de kale plekken op de fairway!
Volgende maand hopen we wat foto’s te kunnen laten zien van het resultaat van de bomenkap genaamd:

“lucht en licht”