07/08 UPDATE CORONA MAATREGELEN --- KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE---
Nieuwsberichten

Hoe ontwikkelt onze speelvloer zich nu?

13-07-2019
Uit de baan
Heilig gras van Wimbledon
Vorig jaar juli schreef ik over het gras op Wimbledon. Het heilige der heilige voor de tennisser, een beetje vergelijkbaar voor de golfer is St Andrews, Auchterarder of Prestwick. De aanleiding hiervoor was de droogte,  waardoor ook het heilige gras geel wordt. Ook dit jaar is het weer droog en hoorde ik zelfs geluiden over de warmste juni ooit.
Hoe ontwikkelt de speelvloer zich nu in Best?
Greens
Al eerder schreef ik dat ik de greens erg verbeterd vind. De testresultaten van het onderzoek door het  onafhankelijke expertise bureau bevestigen dat. Twee maal per jaar worden de greens in het bos- en weide deel van de baan aan een test onderworpen. Inmiddels hebben we de uitslag van de 3e test. (Kom 26 aug 19.30 naar club voor info). Een tipje van de sluier:  De hoeveelheid organische stof gaat achteruit, grassoorten verbeteren, de uitrol van de testen zijn goed. Opvallend is het goede resultaat op de green van hole 1 voor het organische stof gehalte. Gaan we het meemaken dat die hole bespeelbaar blijft in de winter?
De aandacht en moeite die erin wordt gestoken betaalt zich uit. Een compliment aan Wayne en zijn team is zeker op zijn plaats. Naast dauw vegen, prikken, onkruid verwijderen, bezanden en maaien zien we de greenkeepers veel bezig met de hand water bij te geven. We zien allemaal die zwarte uitgedroogde plekken op de greens. Die hebben extra verzorging nodig en zij doen dat gebruik makend van een “Wetting Agent”. Deze beïnvloed het bodemvocht bij gebleken vocht afstotende oppervlaktes. Het is een soort zeeppasta die in een bus zit voor het spuitstuk. Onderaan een stukje uit een vakblad over wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd.
Aprons
Hetzelfde rapport dat redelijk lovend is over de gemaakte progressie met de greens vermeld ook bevindingen over onze aprons. Daar valt nog veel verbetering te behalen. Ik hoop dat we ook daar in de komende jaren tot een vergelijkbaar verbeter resultaat kunnen komen.
Tees
Tees en fairways, deel van onze speelvloer, maken geen deel uit van de opdracht aan dit bureau. Ik kan mijn bevindingen dus enkel toetsen aan die van mijzelf en de mensen waarmee ik mijn rondjes speel.
Het gelijkmatiger verdelen van de betredingsdruk door kleinere teebox afstanden werpt zijn vruchten af. Toch is er nog te veel schade van plaggen die worden geslagen, ook op de holes waar door meeste spelers niet met een ijzer wordt afgeslagen. Ik hoop niet dat dat komt door een proefslag of een woede uitbarsting over slechte slag... We kregen 2 bakken op de teeboxen 3 en 6 voor het bijvullen van uitgeslagen plaggen, blijf deze vooral gebruiken. Doorzaaien geeft het beste resultaat in april/mei en september/oktober. Nu kiemt het niet echt goed omdat het te droog is. Wel zit er nu een maximale groei in gras zodat de grassen die zelf herstellend zijn (vergelijkbaar met de scheuten van de  aardbeiplant) wel zorgen voor snelle dichtgroei.
Fairways
Hierover ben ik positief gestemd, maar heb ook mijn zorgen. Na de verticuteer ronde begin juni, waarbij we verticaal maaiden tot op een 2tal cm in de grond zagen we een hoop bruin/geel gras naar voren komen. Op die sleuven zie je nu groene jonge grassen uitlopen en de sleuven zijn voor 99% dicht.  Ook op de hele kale plekken zie je dat er opkomende grassen zijn. Ook ik maak me zorgen over kale plekken die zich niet herstellen. Gaat dat nog komen of moet daar ingegrepen worden in de bodemstructuur? Omdat de groei van het gras in deze periode maximaal is en herstellend vermogen groot, zou je kunnen besluiten ingrijpend te werk te gaan. Ik bedoel dan met behulp van mechanische behandeling de bodemstructuur verbeteren. Maar het is wel ons hoogseizoen om volop van een rondje te genieten. Lastige afwegingen. Daarom toch maar best vasthouden aan een 5-jarig verbeter traject waarvan we de resultaten echt beginnen te zien! En waarvan we hopen dat het resultaat met de tijd gaat komen.
INFOAVOND baanonderhoud Best Golf
Voor geïnteresseerden organiseert BESTGOLF op maandag 26 augustus 1930-2100h een informatie  avond golfbaan onderhoud Best Golf. Bas Geurtjes en Wayne Smith zullen daar een en ander uiteenzetten. Zelf ben ik ook aanwezig. Onderwerp is het ingezette traject naar duurzaam golfbaan onderhoud.  Wij hopen op veel luisterende oren, een gezonde discussie en een tevreden gevoel na afloop. 
Blijf met deze temperaturen goed drinken in de baan maar kijk uit voor die “Prosecco” rups.

Groet baanadviseur
 
Hier het stukje uit een artikel in GMCONLINE.com

Wetting agents affect soil moisture, water infiltration
A field experiment put six wetting agents to the test against a green with documented soil hydrophobicity.
Wetting agents — amphiphilic molecules that contain both a hydrophobic tail and a hydrophilic head — are used to alleviate soil hydrophobicity on putting greens. Once a wetting agent has moved into the root zone, the hydrophobic tail adheres to the hydrophobic sand grain, allowing water molecules to attach to the hydrophilic head, thus promoting wetting.
Ideally, a wetting agent would maintain a balance between adequate water retention and fast infiltration, thereby promoting a firm playing surface.
Our previous experiments showed that various wetting agents reduce the surface tension of water by 36% or more, resulting in enhanced water infiltration into water-repellent soil.
In 2018, we performed a field experiment on a 007 creeping bentgrass USGA green where soil hydrophobicity had been observed. Six wetting agents (H2O Maximizer, Capacity, Aqueduct, Infiltrix, TriCure AD and Primer Select), representing different capacities for reducing the surface tension of water, were applied to replicate field plots on a monthly basis.
Compared with the untreated control, H2O Maximizer maintained 3% higher volumetric water content throughout the growing season and resulted in 60% less localized dry spot (LDS). Control plots with no wetting agent application displayed a decreased infiltration pattern in summer. Like H2O Maximizer, Capacity maintained a steady infiltration rate. Aqueduct led to elevated infiltration in the first two months, but like Capacity, it resulted in 61% less LDS formation. The other wetting agents tested maintained a higher infiltration rate than the USGA recommendations as well, and reduced LDS by 50%.
Collectively, our results suggest that surface tension alone does not predict overall wetting agent performance, but head-to-tail ratio likely contributes to a product’s effectiveness in balancing water retention and maintaining a firm playing surface.