LET OP: VANAF 10 JULI ZIJN "DE DIEZE" EN AFSLAG NAAR DE "GOLFLAAN" AFGESLOTEN
Nieuwsberichten

Het kappen van bomen

09-02-2019
Van onze baanadviseur

(voor meer foto's ga naar de foto site van de vereniging onder Bomenkap 2019)


De baan heeft de vorst, sneeuw en dooi opnieuw goed doorstaan, hier word ik blij van. De regen, die op de vorst volgde, heeft niet voor wateroverlast gezorgd. De voorgreen van green 5 is wel duidelijk te nat, maar de greens lopen nog steeds mooi en ik blijf ze erg goed vinden voor deze tijd van het jaar.
 
De schimmeldreiging blijft hoog. (Foto’s schimmels zijn niet op Best genomen)!
 
Omdat het door de baan in deze periode wat natter is, verzoeken we de bal ook door de baan op te teeën. Dus niet alleen op de teebox, maar ook in fairway en andere gemaaide gedeeltes zodat we de schade van divots zoveel mogelijk kunnen beperken. Ook zijn er enkele fairways met touw afgezet om de looproute te veranderen. Als je erin komt met je bal kun je er wel slaan, maar probeer er niet met je kar in te komen.

Lucht en licht
In het weekend vóór de start van de kap van de nodige bomen begon het te vriezen. Wat een meevaller was dat! Dit geeft nl. veel minder risico op schade door die zware machines. Gelukkig bleef het doorvriezen tot (bijna) het einde van de kap- en ruim werkzaamheden. De laatste boom werd vrijdag 8 februari jl. gekapt met behulp van een hoogwerker om mogelijke schade door vallen in de verkeerde richting te voorkomen. Op de foto zie je dat deze boom een extra stip gekregen had om zeker te weten dat deze niet zou worden overgeslagen dit jaar.

Inmiddels zijn ook de stronken in het maaibereik weg gefreesd met een stobbenfrees en het maaibereik werd met een kleine graafmachine door onze greenkeepers verder afgewerkt en zaaiklaar gemaakt.

Er zijn veel Amerikaanse eiken weggehaald, ook op de kleine baan. De drup bij regen, het blad en de eikels in de herfst en de vele schaduw die deze bomen geven maken ze niet bevorderlijk voor optimale grasgroei in een wijde omgeving. Door de kap is er wel een herbeplanting verplicht, maar daar hebben we nog tijd voor. Eerst maar eens genieten van het doorzicht op de kruising van green 10 en 1 met hole 2, 14 en green 1. Ik vind dat zelf in ieder geval een verrijking van de baan, echt een plaatje.
Als we over een aantal jaar nog verder zijn met het dunnen van het bos (en park?) verwacht ik dat we meer van dit soort mooie plaatjes kunnen maken.
Net als gras heeft een boom ook licht en ruimte nodig om in hoogte en breedte (van onder tot kruin) te kunnen groeien. Bij een den of spar loopt het niet meer uit van onderen. Bij een loofboom echter wel. Dat zie je aan de stobben en stammen. Waar de loofbomen jonge scheuten geven geeft de naaldboom hoogstens hars.
Net zoals we vilt moeten verwijderen uit de grasmat, moet ook een bos onderhouden worden, zodanig dat bomen de kans krijgen zich te ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze ruimte en licht nodig.  
Daarom zullen we de komende jaren doorgaan met het onderhoud en dunnen van het bos om uiteindelijk nog meer van het bos en de bomen te kunnen genieten. Hierdoor zal ook de groei van het gras verbeteren.

Onderstaand twee foto’s van de onderhoudskap. Tussen hole 12 en 13 staat een beukenbosje. De verdwaalde sparren die hierin staan moeten er uit en er zal een keuze gemaakt moeten worden welke beuken we laten ontwikkelen tot volle bomen. Nu groeien ze enkel in de hoogte.
  
Welke boom heeft zich ontwikkeld of kan zich ontwikkelen tot een mooie boom. De foto rechtsonder is de zuidwest zijde van de 14e tee. Ook daar is licht belangrijk.

In het bos is nog genoeg te doen voor de komende jaren. Als je van mening bent dat het een kaalslag wordt dan moet je eens zien hoe snel zich op natuurlijke wijze nieuwe bomen wortelen. Maar ook deze hebben licht en lucht nodig.
Tot slot nog een voorbeeld dat loofbomen nieuwe scheuten geven en naaldbomen harsen.
 
Weer veel spelplezier de komende tijd. Ook in de winter harken we de bunkers en repareren we pitch marks. Met de nieuwe regels mogen we zelfs spikemarks repareren.

De winter heeft zijn langste tijd gehad, maar wellicht roert maart zijn staart.