Nieuwsberichten

Baanonderhoud: een update

07-04-2019
Golfbaan als je eigen huis?
In april 2018 schreef ik:
“Een bunker is als je eigen huis; Je loopt via de voordeur naar binnen EN naar buiten. De deur van de bunker is de lage kant. En natuurlijk zorg je ervoor dat je je gasten fatsoenlijk kunt ontvangen. Daarom ruim je je rotzooi op. In de bunker betekent dat: je MOET harken met twee handen en het zand van je af duwen! WENS jij in de sporen van je voorgangers te komen?”
Helaas moet ik constateren dat er mogelijk in de woning van velen van ons wellicht net zo’n rotzooi wordt gemaakt als in de bunkers van Best Golf. Fotootje?!
 
Voor harken:
Naast diersporen (die je zelf natuurlijk altijd mee harkt) zie je op linker foto langs de rand volle voetsporen, ook in het midden van de foto. Je loopt de bunker ALTIJD in aan de LAGE kant. Daar moet dan ook een hark liggen.
Diersporen zijn onvermijdelijk in de ochtend.
Konijnengaten in baanbereik zullen overigens deze maand worden opgevuld.
 
De rechter foto is een voorbeeld van hoe een bunker waar je één of meerdere keren een bal hebt uitgeslagen achtergelaten zou kunnen worden. Wees nu eens eerlijk tegen jezelf: In de bunker zoals op de eerste foto wil je zelf helemaal niet liggen en gun je ook je onzichtbare tegenstander toch niet?

In dit geval hebben we met de achterkant van de hark geharkt. Het droge mulle zand geeft dan een mooi vlak resultaat. De hark laten we aan de lage kant achter.
Ook is er nog onnodige schade aan de greens doordat er te weinig pitchmarks worden gerepareerd. Ook dit is net als thuis: Als je morst ruim je het op.

De baan is op dit moment niet top. Er wordt geïnvesteerd en hard gewerkt om dat te verbeteren. Het kleine beetje van bunkers aanharken en pitchmarks repareren kunnen en moeten we zelf als spelers bijdragen. Het creëren van de ideale speelvloer en speelomstandigheden ligt ook bij ons als speler(s).
 
Grassen
Het ziet ernaar uit dat het doorzaaien behoorlijk is aangeslagen. Er zit nog niet echt groei in het gras ondanks dat de fairways al 2x werden gemaaid. De echte resultaten gaan we zien in mei. Blijf dus voorzichtig en ontzie de slechte stukken. Als je niet voor een Q-kaart speelt plaats de bal dan als deze diep ligt. Zo sla je minder divot.
De temperatuur in februari was erg hoog maar daarna hebben we nog nachtvorst gehad. De nachttemperatuur is bepalend voor de groei. Afgelopen week hadden we dinsdag een heleboel regen verwacht, maar buienradar was niet overtuigend. Dus we hebben het niet aangedurfd om voeding te geven dmv kunstmest met een hoog stikstof gehalte. Dit stimuleert namelijk de groei. Maar omdat de verbrandingskans groter is indien het niet behoorlijk regent na het strooien is dit nog maar even uitgesteld. We hopen dus op een nat voorjaar anders zullen we moeten strooien en beregenen. Ik sprak zojuist met Wayne en die vertelde me dat Waterschap een verbod heeft afgegeven op het gebruik van grondwater. We mogen nog wel oppervlakte water gebruiken maar we zien natuurlijk allemaal dat de vijver naast hole 8 (te) laag staat.
 
Voorjaar
Het voorjaar zit weer in de lucht en dit is ook te zien aan de krenten en bloesem bomen. Een mooi gezicht maar wel vervelend voor onze vrienden die hooikoorts hebben en daarvoor gevoelig zijn! We spelen weer op 18 zomer greens en starten vanaf hole 1. De baan is Qualifiying en er is een tijdelijke local rule voor de plekken die werden ingezaaid, daar waar stronken of wortels werden weggehaald. Er staan blauwe paaltjes met groene koppen in of rond. Dwz VERPLICHT droppen en er niet van af slaan.
 
Winterwerken
Voor de winter hadden we veel punten op het lijstje staan. Greenkeeping is erin geslaagd veel van deze punten af te werken. Duidelijk zichtbaar zijn de werkzaamheden die in het bos en aan de paden zijn gedaan. Naast de verharde paden is ook het onverharde (boomstronken)pad van 11 naar 12 onder handen genomen waardoor je nu langs tee 12 kan lopen en je tas hier kunt laten staan.
Alle bodembewerkingen kwamen aan bod net als de bezandingen op greens, tees en foregreens.
Op tee 3 en 6 staan nu groene bakken. Daar zit zand en een schepje in waarmee je de divot die je eventueel maakt kan en mag opvullen. Het beoogde resultaat hiervan is dat die tees langer mee kunnen gaan en we niet in het seizoen riskeren onze enkels te verzwikken. Verder laat je net als in een geharkte bunker een betere (gelijke) spelpositie na voor de spelers die na jou komen.
 
Fairways
De groei moet er nog in komen dus probeer daarom met je kar de kale plekken nog zoveel mogelijk te mijden. Afhankelijk van de groei zal er nog een keer worden geverticuteerd. Nu willen we de jonge plantjes nog even de kans geven zich wat verder te ontwikkelen. Een wat natter voorjaar zou niet slecht zijn. Regen in nachtelijke uren en een zonnetje overdag, daar droomt niet alleen de greenkeeper van. De toezegging is gedaan  dat er een reserve potje is om eventueel bij te zaaien mocht dat nodig blijken. Dit jaar mogen we resultaat verwachten al duurt het wel langer dan een jaar om het gewenste eindresultaat te bereiken.
 
Veel spelplezier, ook voor de spelers die na jou spelen! Zelf geniet ik al van de greens die goed rollen.